Biocolour_Exh_500x250ratio_FIN_ENG_2021_08_25_02_148kb.png
Picture: Gero Grundmann

Biovärit – Tutkimuksia kestävästä väristä -näyttely Arktikum-talossa Rovaniemellä 14.10.-5.12.2021

Bioväriaineiden tutkimus ja visioinnit tulevaisuuden kestävästä väristä valtaavat Arktikum-talon Valo ja Katve galleriat 14.10.-5.12.2021. Kutsumme sinut tutkimaan kanssamme niitä mitä moninaisempia tapoja, joilla bioväriaineet voisivat tulla osaksi meidän luonnollista uutta normaaliamme.

Biovärit - Tutkimuksia kestävästä väristä 
14.10.-5.12.2021
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan galleriat Valo ja Katve I&II
Arktikum-talo,  Pohjoisranta 4, Rovaniemi    
Avajais-seminaari 14.10. Lisää tietoa tulossa pian. 
Näyttelyn oheisohjelma päivittyy tällä sivulla.  

Mitä biovärit ja bioväriaineet ovat, ja mistä ne ovat peräisin? Entä kuinka niiden käyttö voisi edistää nykyistä kestävämpää yhteiseloa maapallomme kanssa? Lähes kaikki värit ihmisen tuottamissa esineissä on aikaansaatu pitkien tuotantoketjujen kautta synteettisillä, fossiilisiin raaka-aineisiin perustuvilla väriaineilla. Luonnon yhdisteillä on pitkä historia väriaineina, mutta synteettisten väriaineiden keksimisen jälkeen niiden käyttö on ollut minimaalista. Muutos massatuotantoon perustuvasta monokulttuurista kohti moninaisuutta ja kestävämpää väripalettia vaatii uutta ymmärrystä biopohjaisista ja ekotehokkaista materiaaleista ja väriaineista sekä niiden käyttökohteista. Myös suhteemme ja suhtautumisemme väriin tarvitsee uudenlaista tarkastelua. Kuinka uusi tieto bioväriaineista vaikuttaa elämäämme ja käyttäytymiseemme sekä ajatuksiimme väristä? 

Monien alojen asiantuntijat, tutkijoista ja suunnittelijoista taiteilijoihin ja yrittäjiin pohtivat näitä kysymyksiä. He yhdistävät vanhan tietämyksen uusimpiin tieteen menetelmiin ja luovat tulevaisuuden visioita. BIO etuliite bioväriaineessa tarkoittaa elävää olentoa. Se muistuttaa meitä siitä, että kaikki bioväriaineiden tutkimus ja käyttö on yhteistyötä luonnon ja ei-inhimillisten eliöiden kanssa. Tässä näyttelyssä haluamme tuoda esiin eliöitä, joiden kanssa olemme työskennelleet ja jotka liittyvät bioväriaineisiin: eliöitä, jotka tuottavat väriaineita itse, niitä, jotka voimme saada tuottamaan väriaineita bioteknologian avulla, kuin myös niitä, jotka auttavat varmistamaan väriaineiden turvallisuuden ympäristölle ja meille itsellemme.

Näyttely johdattelee bioväriaineiden maailmaan niitä tuottavien organismien kautta: bakteerien, levien, sienten, eläinten ja kasvien. Näyttely avaa myös värin ja valon yhteyttä, värin ja performatiivisuuden (esittävyyden) suhdetta sekä suomalaista bioväripalettia. Nämä teemat tarjoavat uusia näkökulmia ympäröivään maailmaan ja bioväriaineiden tutkimukseen. Ne kutsuvat meitä pohtimaan, esittämään kysymyksiä ja uudelleenkuvittelemaan suhdettamme väriin.

Biocolour_Exh_Logo_Title_FIN_ENG_2021_08_25_C_large_250kb-1-1024x1024.png
Picture: Gero Grundmann

Biovärit – tutkimuksia kestävästä väristä -näyttely on syntynyt Helsingin yliopiston johtaman ja Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman BioColour-tutkimushankkeen ja Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan välisenä yhteistyönä. BioColour-hankeen tavoitteena on kehittää uusia menetelmiä bioväriaineiden laajamittaiseen tuottamiseen sekä tutkia väriaineiden ominaisuuksia ja käyttöä. Lisäksi on tärkeää kartoittaa väriaineiden sosiaalisia ja kulttuurisia ulottuvuuksia, jotka viimekädessä luovat pohjaa uudenlaisten väriaineiden käytölle ja hyväksynnälle kulutustuotteissa. Näyttelyn ovat kuratoineet työelämäprofessori Julia Lohmann ja jatkotutkija Ingvill Fossheim Aalto yliopistosta.

Näyttelyssä on esillä materiaalia BioColour-tutkimushankkeesta sekä opiskelijoiden tuotoksia Lapin yliopiston Futures Studio –opintojaksolta. Opintojakso pohjautui pohjoisuuden teemalle sekä muodin ja tekstiilitrendien ennustamiselle. Suunnitelmissaan opiskelijat tutkivat teemoja, jotka liittyivät bioväreihin ja bioväriaineisiin, sekä pohtivat mahdollisia väritulevaisuuksia ja -skenaarioita.

Näyttelyssä on esillä teoksia myös seuraavilta henkilöiltä ja tahoilta: Aman Asif ja Valentina Guccini, Henna Lampinen, Konrad Klockars, Monica Louise Hartvigsen, Noora Yau, Nour Ainasoja, Päivi Fernström ja Helsingin yliopiston käsityötieteen opiskelijat, Tupu Mentu, Lapin yliopiston Futures Studio –opintojakson opiskelijat, Väkevä Collective.   

Näyttelyn sponsorit ja yhteistyökumppanit: Kesko, Laurizon, LuontoPortti, Nikari, Natural Indigo Finland.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään useita oheistapahtumia, joiden lista ja lisätiedot päivittyvät tällä sivulla.  

Biovärit - tutkimuksia kestävästä väristä -oheistapahtumat 

14.10. Biocolour – Exploring Sustainable Colour –seminaari (englanninkielinen tapahtuma). Lisätietoa ja osallistumisohjeet tulossa lähempänä tapahtumaa.

Ohjelma

10.00 Welcome and introduction to BioColour and the Arktikum exhibition (Riikka Räisänen) 
10.50  Keynote speaker 2: Facts and myths about colour, and its effects  (Harald Arnkil, Aalto University) 
11.40-12.10  Pecha Kucha x 3 by University of Lapland (Ana Nuutinen and the students) 

12.10-13.00 LUNCH  

13.00  Keynote speaker 3: Living lab systems: A living systems approach to colour (Carol Colett, University of St. Martin, UK)  
13.30 Keynote speaker 4: Biocolorants from food waste – sources, extractions, modifications and high-value applications (Richard Blackburn, University of Leeds, UK)  
14.00-14.30  Pecha Kucha x 4 by Friends of BioColour: Ronja Kuokkanen, Monica L. Hartviksen, Nettie Edwards, Lorenzo Li Greci
14.30-14.50 Speaker 2: Biocolour and the aesthetics of diversity (Kirsi Niinimäki)
14.50-15.15 Discussion and conclusions  

30.11, 1.12, 4.12. Pop-up indigovärjäystyöpaja näyttelyssä  

Näyttely on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 ohjelmaa. 

Jaa
FacebookTwitter

One thought on “Biovärit – Tutkimuksia kestävästä väristä -näyttely Arktikum-talossa Rovaniemellä 14.10.-5.12.2021

Comments are closed.