Biovarit_nayttely_JunttilaMarko-11alle400kt-1024x682.jpg

Biovärit – Tutkimuksia kestävästä väristä -näyttely Rovaniemellä 14.10.-5.12.2021

Bioväriaineiden tutkimus ja visioinnit tulevaisuuden kestävästä väristä valtaavat Arktikum-talon Valo ja Katve galleriat 14.10.-5.12.2021. Kutsumme sinut uudelleenkuvittelemaan suhdettamme väriin ja tutkimaan kanssamme moninaisia tapoja, joilla bioväreistä voisi tulla uusi luonnollinen normaali.

Biovärit - Tutkimuksia kestävästä väristä 
14.10.-5.12.2021
Galleriat Valo ja Katve I&II
Arktikum-talo,  Pohjoisranta 4, Rovaniemi    
Avoinna Ti-Pe 10-17, La-Su 10-16. Vapaa pääsy

Avajaisseminaari 14.10. Ohjelma ja lisätietoa
Näyttelyn oheisohjelma päivittyy tämän sivun lopussa 

Mitä ovat biovärit ja bioväriaineet ja mistä ne ovat peräisin? Kuinka niiden käyttö voisi edistää kestävämpää rinnakkaiseloa meitä ylläpitävän maapallon kanssa?

Luonnonväriaineiden käytöllä on pitkä historia, mutta synteettisten väriaineiden keksiminen ja maailmanlaajuinen yleistyminen on ajan saatossa syrjäyttänyt ne. Miten voimme siirtyä pääosin fossiilipohjaisesta massatuotannon monokulttuurista kohti monimuotoisuutta ja entistä kestävämpää värivalikoimaa? Muutos tarvitsee tuekseen uutta ymmärrystä biopohjaisista, ekotehokkaista värin lähteistä ja sovelluksista. Myös suhteemme ja suhtautumisemme väriin kaipaa uudenlaista tarkastelua.

Kuinka uusin tieto bioväriaineista vaikuttaa elämäämme, toimintaamme sekä ajatuksiimme väristä? Tässä näyttelyssä pääset katsomaan, miten eri alojen asiantuntijat tutkijoista ja suunnittelijoista taiteilijoihin ja yrittäjiin tutkivat näitä kysymyksiä. He yhdistävät vanhan tietämyksen uusimpiin tieteen menetelmiin ja luovat tulevaisuuden skenaarioita – samalla tunnistaen, että BIO-etuliite bioväriaineessa tarkoittaa elävää olentoa. Se muistuttaa meitä siitä, että kaikki bioväriaineiden tutkimus ja käyttö on yhteistyötä luonnon ja ei-inhimillisten eliöiden kanssa.

Biovärit - tutkimuksia kestävästä väristä -näyttely esittelee joitakin monista bioväreihin liittyvistä eliöistä: se esittelee eliöitä, jotka tuottavat väriaineita itse tai auttavat meitä tuottamaan bioväriaineita biotekniikan keinoin, sekä eliöitä, jotka varmistavat, että väriaineet ovat turvallisia niin ympäristölle kuin meille itsellemme. Voit tutustua bakteereihin, leviin, sieniin, eläimiin ja kasveihin sekä biovärejä eri näkökulmista tarkasteleviin teemoihin: väri ja valo, väri ja performatiivisuus sekä suomalainen bioväripaletti. Näyttelyn sisällöt tarjoavat uusia näkökulmia bioväriaineiden maailmaan ja tutkimukseen.

Biocolour_Exh_Logo_Title_FIN_ENG_2021_08_25_C_large_250kb-1-1024x1024.png
Picture: Gero Grundmann

Biovärit - tutkimuksia kestävästä väristä -näyttely on syntynyt Helsingin yliopiston johtaman ja Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman BioColour-tutkimushankkeen ja Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan välisenä yhteistyönä. BioColour-hankeen tavoitteena on kehittää uusia menetelmiä bioväriaineiden laajamittaiseen tuottamiseen sekä tutkia väriaineiden ominaisuuksia ja käyttöä. Bioväriaineiden perusteellisen tuntemuksen lisäksi hankkeessa kartoitetaan väreihin liittyviä sosiaalisia ja kulttuurisia ulottuvuuksia, jotka viimekädessä luovat pohjaa uudenlaisten väriaineiden käytölle ja hyväksynnälle. Näyttelyn ovat kuratoineet työelämäprofessori Julia Lohmann ja tohtorikoulutettava Ingvill Fossheim Aalto yliopistosta.

Näyttelyssä on esillä materiaalia BioColour-tutkimushankkeesta, yhteistyökumppaneilta sekä opiskelijoiden materiaalis-visuaalisia pohdintoja Lapin yliopiston Futures Studio –opintojaksolta. Opintojakso pohjautui pohjoisuuden teemalle sekä muodin ja tekstiilitrendien ennustamiselle. Töissään opiskelijat tutkivat teemoja, jotka liittyivät bioväreihin ja bioväriaineisiin, sekä pohtivat mahdollisia väritulevaisuuksia ja -skenaarioita.

Näyttelyssä on esillä teoksia myös seuraavilta henkilöiltä ja tahoilta: Aman Asif ja Valentina Guccini, Ferske Scener, Konrad Klockars ja Noora Yau, Monica Louise Hartvigsen, Nour Ainasoja ja Henna Lampinen, Open-ended Ry/Jenni-Elina von Bagh, Päivi Fernström, Saamelainen kansallisteatteri Beaivváš, Tupu Mentu, Väkevä Collective, Helsingin yliopiston Käsityötieteen opiskelijat.  

Näyttelyn sponsorit ja yhteistyökumppanit: Aalto Studios, Dmitry Semenov, Kesko, Laurizon, LuontoPortti – NatureGate, Natural Indigo Finland, Nikari

Näyttelyn yhteydessä järjestetään useita oheistapahtumia, joiden lista ja lisätiedot päivittyvät tällä sivulla.  

Biovärit - tutkimuksia kestävästä väristä -oheistapahtumat 

14.10. Seminaari Biocolour – Exploring Sustainable Colour 
Esko and Asko –sali (F1011) Lapin yliopisto, Taiteiden tiedekunta, Yliopistonkatu 8, F- rakennus, Rovaniemi
Osallistuminen verkossa https://blogi.eoppimispalvelut.fi/ulapland/
Ohjelma ja lisätietoa

20.10. klo 14.00 Virtuaaliopastus näyttelyyn, Instagram live BioColour-hankkeen Instagram tilillä
21.10. klo 14:00 Virtuaaliopastus näyttelyyn (englanniksi), Instagram live BioColour-hankkeen Instagram tilillä

30.11, 1.12, 4.12. klo 12-16 Pop-up indigovärjäystä näyttelyssä  
Tervetuloa tutustumaan kyyppivärjäämiseen suomalaisella indigolla! Pirita Lauri (tohtorikoulutettava, Aalto-yliopisto, taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu) värjää tekstiilinäytteitä näyttelytilassa ja kutsuu näyttelykävijät seuraamaan värjäysprosessia. Osallistujat saattavat päästä itsekin kokeilemaan värjäämistä. Osallistuminen on ilmaista eikä vaadi ilmoittautumista.

Näyttely on osa Tutkitun tiedon teemavuoden 2021 ohjelmaa. 

Jaa
FacebookTwitter