Kick-off_blogi_kuva2_kansikuva-1024x659.jpg

Innostusta ilmassa BioColour-hankkeen ensimmäisessä avoimessa tapahtumassa

BioColour-tutkimushankkeen ensimmäinen laajalle yleisölle avoin tapahtuma pidettiin Tiedekulmassa Helsingissä 11.11.2019. Tapahtumassa esiteltiin hanketta inspiroivien, tutkimuksen teemoja avaavien esitysten kautta, sekä käytiin keskustelua yleisön kanssa. Tapahtuma toimikin aloituksena aktiiviselle vuorovaikutukselle eri yleisöjen kanssa, jota tullaan kehittämään ja edelleen aktivoimaan tutkimuksen edetessä.

Helsingin yliopiston keskustakampuksen uuden ajattelun sydämessä Tiedekulmassa oli marraskuisen maanantain harmaudesta huolimatta odottava ja innostunut tunnelma. Tiedekulman Think lounge oli lähes viimeistä penkkiä myöden täynnä yleisöä, joka odotti BioColour-projektin kick-off tapahtuman alkua. Lisää yleisöä odotti nettiyhteyksien päässä tapahtuman striimauksen äärellä. 

Kick-off_blogi_kuva1_credit_Anja-Primetta-1024x767.jpeg
Kuva: Anja Primetta

Tutkimushankkeen vetäjä dosentti Riikka Räisänen avasi tapahtuman tervetulosanoilla, jossa hän lähestyi tutkimuksen aihetta, väriä, hyvin ihmislähtöisellä tavalla. Väri on hankkeen tutkijoille intohimo, samoin kun hyvin monille ihmisille. Värit liittyvät vahvasti tunteisiin, muistoihin ja tapoihin kokea ympäristöä, ja siksi ne ovat oleellinen osa inhimillistä elämää. Koska tarvitsemme värejä elämäämme, kysymys onkin, miten voimme tuottaa värejä parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä kiteyttää BioColour-hankkeen tavoitteen; tutkimushankkeessa kehitetään uusia menetelmiä luonnosta peräisin olevien väriaineiden tuotantoon ja niiden käyttöön ihmisille ja ympäristölle turvallisella tavalla. Kestävien periaatteiden mukaisessa tutkimuksessa tarkastellaan myös kuluttajien näkemyksiä, sekä kulttuurisia, sosiaalisia ja taloudellisia näkökulmia. Näin voidaan aikaansaada uusia luonnonväriaineita hyödyntäviä prosesseja ja monipuolisia käyttökohteita ja tuotteita, laajasta väriskaalasta tinkimättä.  Biovärit –tutkimushanke on monitieteinen ja ryhmässä on tutkijoita Helsingin yliopistosta, Itä-Suomen yliopistosta, Aalto yliopistosta, Hämeen ammattikorkeakoulusta, Luke Luonnonvarakeskuksesta, Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä, North Carolina State University:sta Yhdysvalloista sekä Campinasin yliopistosta Brasiliasta.  Tutkimusta rahoittaa Strategisen tutkimuksen neuvosto ja hanke on osa ’Innovatiiviset materiaalit ja palvelut resurssiviisauden ja kestävän kehityksen edistäjinä (IMPRES)’ -ohjelmaa.

Kick-off_blogi_kuva2_kansikuva-1024x659.jpg

Huolimatta siitä, että väri on tuttu ja päällisin puolin helposti ymmärrettävä asia, saattaa värin ymmärtäminen ilmiönä tai aineena jäädä ohueksi. Mitä väri oikeastaan on ja miten sitä voidaan tutkia? BioColour-konsortioon kuuluva tekstiili- ja väriainekemian tutkija professori Harold Freeman avasi yleisölle tätä värin olemukseen liittyvää kysymystä. Esityksessään ”Mitä väri on ja miten sitä tuotetaan” Freeman esitteli värin kokemiseen ja näkemiseen liittyviä fysikaalisia ilmiöitä ja sitä, mitä väri on orgaanisen kemian kontekstissa. Kiehtova esitelmä tarjosi osallistujille johdannon värien tutkimukseen. 

Kick-off_blogi_kuva3-1024x684.jpg

Tapahtuman toisen esityksen tarjosi VTT:n tutkimusprofessori Merja Penttilä, joka avasi esityksessään ”Synteettisen biologian tarjoamat väriaineet tulevaisuudessa” mahdollisuuksia tuottaa väriaineita bioteknologian avulla. Mikrobit sisältävät luonnostaan väriaineita ja geenitekniikan avulla on mahdollista muokata ja jalostaa näitä värejä. Tällainen väriaineiden tuotanto on ympäristöystävällistä uusiutuvan bioraaka-aineen käytön vuoksi. 

Kick-off_blogi_kuva4-1024x715.jpg

Virallisen ohjelman jälkeen tunnelma oli eloisa, kun tilassa oli naurua sekä keskusteluja ja verkostoitumista osallistujien kesken. BioColour-projekti pyrkii vaikuttamaan yhteiskuntaan ja luomaan hankkeen ulkopuolisten yhteisöjen kanssa uusia ideoita ja ratkaisuja väreihin liittyen. Tapahtuma oli onnistunut startti tätä tavoitetta kohti, tervetuloa mukaan seuraamaan ja osallistumaan!

Kick-off_blogi_kuva5-1024x711.jpg
Kick-off_blogi_kuva6-721x1024.jpg

Teksti ja kuvat (ellei muuta merkintää): Riikka Alanko, vuorovaikutusvastaava

Jaa
FacebookTwitter